27 Lis 09, 04:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: od 22.01.2008 nasza rodzinka sie powiększyła Wink teraz jest nas czwórka Smiley
Dla zainteresowanych dokładna mapa Autostrady A1 (kliknij aby powiększyć):

Kliknij na mapkę aby poznać bardziej szegółową prognozę --->>

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Centralne ogrzewanie  (Przeczytany 1061 razy)
Krzysiek
Zycie nie je-bajka
Administrator
Mistrz Forum

Nasza pociecha :)

Zobacz profil WWW
« : 14 Lis 06, 09:38 »

Dział ten założyłem z powodu tego wątku, bo musiałem sie podzielić pewną praktyczną modyfikacją.
modyfikacja dotyczy pieca C.O. I jest powszechnie stosowana w prawie takiej samej formie. Prawie - robi różnicę.
Opis instalacji:
- Piec Viadrus U22D 32kW
- Instalacja - rury stalowe i grzejniki żeliwne ok 50 % instalacji, rury miedziane i grzejniki stalowe ok 20 % oraz ogrzewanie podlogowe ok 30 % instalacji.
- Pompa wymuszająca obieg załącza sie przy temperaturze powyżej 50 C
- opał : flot

Piec ten regulował swoją temperature na zasadzie popularnej klapki, która domykała sie gdy temperatura wody wzrastała, zaletą była prostota i brak potrzeby podłączenia instalacji elektrycznej, wadą była niska spalalność opału (dużo flotu w popiele) nagminne przegrzewanie lub niedogrzewanie domu - ustawiona temperatura na piecu - 60C czasem byla za wysoka- w cieple dni, a czasem za niska w dni wyjatkowo mroźne. Nie było mozliwe aby piec utrzymywał temperature przez całą noc.

Kupiłem wiec dmuchawę stalową z klapką i silnikiem indukcyjnym, takiego samego typu jak przy pompce wody w pralce (znajomi wiedzą dlaczego Wink )
Dmuchawa dopasowana do mojego pieca to:
Ewmar Ness RV14R

kupilem ja tu: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3393842

Nietypowo rozwiązałem problem sterowania, nie kupiłem sterownika napiecowego jak maja wszyscy bo utrzymywanie stalej temperatury na piecu ma sens tylko wtedy gdy przy grzejnikach mamy zawory termostatyczne utrzymujace zadana temperature w pomieszczeniu - takie rozwiazanie jest prawie idealne ale bez sensowne u mnie gdzie połowa instalacji to stare grzejniki żeliwne. Po przejrzeniu milionów sterowników i regulatorów zdecydowałem sie na najtańszy z nich:
Grasslin Thermio 103

kupilem go tu: http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=4786523
Opis i schemat poniżej w załączniku (dla zalogowanych)
Termostat ten trzeba podłączyć 3-przewodowo, czyli podłączamy pełne zasilanie 220V- L oraz N a trzecim przewodem jest wyjście.
Jako że termostaty bimetaliczne maja dużą histereze czyli temperatura załączenia i wyłączenia różni sie o conajmniej 3 C ( np zalącza sie przy 20C a wyłącza przy 23C) co jest niewskazane w regulacji temperatury w pokoju, w modelu tym w chwili zwarcia styku zaczyna grzać rezystor  umieszczony w pobliżu bimetalu co powoduje iż temperatura potrzebna do rozłączenia styku spada i histereza wynosi ok 0.5 C co jest idealne Smiley do dodatkowych zalet należą: niewrażliwośc na pioruny (u nas nie jedna elektronika siadła z tego powodu), prosta budowa, możliwośc blokady pokrętła dla temperatury maksymalnej i minimalnej
. Termostat ten można też zastosować w istniejacych instalacjach z regulacją temperatury wody na piecu wpinajac go szeregowo z dmuchawą a temperature na piecu podnosząc do 70 - 80 C.

Taki sposób regulacji dmuchawy ma szereg zalet:
- temperatura w pokoju jest utrzymywana na stałym poziomie bez względu na to jaka jest temperatura wody w kaloryferach
- bardzo łatwo można obniżyć chwilowo temperaturę w domu przekręcajac pokrętło np w nocy lub gdy sie wychodzi z domu.
- piec grzeje w następujacy sposob:
        - temperatura spada poniżej zadanej (ok raz na godzine przy 5 stopniach na zewnątrz): włącza sie dmuchawa podgrzewając wodę w kaloryferach do ok 70 C
        - temperatura jest zadana lub wyższa: dmuchawa wyłącza się.
       co powoduje znaczną oszczędność opału: przykładam "do pełna" wieczorem nastepny raz po południu.
- znikome ilości popiołu Wink

Są też małe wady:
- wietrzenie pokoju a termostatem spowoduje obniżenie temperatury co spowoduje grzanie we wszystkich pokojach - należy pamiętac o obniżeniu temperatury na termostacie na czas wietrzenia
- należy szeregowo z dmuchawa zamontować termostat temperatury wody np pralkowy 70C i który wyłączy dmuchawę gdy temperatura wody wzrośnie powyżej 90 C może sie to stać gdy ktoś otworzy okno w pokoju z termostatem a nie zmniejszy temperatury na nim.

znam to z autopsji Wink

To Tyle
Wszystkim polecam i służę pomocą

* thermio 103.JPG (13.89 KB, 215x430 - wyświetlony 53 razy.)
* TermostatyBimetaliczne.pdf (232.9 KB - pobrany 62 razy.)
* rv_14.pdf (383.33 KB - pobrany 34 razy.)
« Ostatnia zmiana: 14 Lis 06, 10:12 wysłane przez Krzysiek » Zapisane
gogo
Global Moderator
Sr. Member

Dont worry dont cry take LECH and fly...

« Odpowiedz #1 : 14 Lis 06, 11:48 »

No zgadzam się z tobą, przykładowo u mnie mam elektroniczny sterownik przy piecu CO, do niego dokładam sterownik pokojowy zadaje na nim 22 stopnie, mieszkanie osiąga taką temperature i piec się wyłącza do stanu (uśpienia) oszczędność materiału,dodatkowo na piecu na sterowniku ustawiam sobie temp np; 45 i piec nie grzeje tak ostro i wszystko razem sobie pyka pozdro !!

* sonyericssonrn5.jpg (75.96 KB, 410x150 - wyświetlony 24 razy.)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!