Dział ten założyłem z powodu tego wątku, bo musiałem sie podzielić pewną praktyczną modyfikacją.
modyfikacja dotyczy pieca C.O. I jest powszechnie stosowana w prawie takiej samej formie. Prawie - robi różnicę.
Opis instalacji:
- Piec Viadrus U22D 32kW
- Instalacja - rury stalowe i grzejniki żeliwne ok 50 % instalacji, rury miedziane i grzejniki stalowe ok 20 % oraz ogrzewanie podlogowe ok 30 % instalacji.
- Pompa wymuszająca obieg załącza sie przy temperaturze powyżej 50 C
- opał : flot
Piec ten regulował swoją temperature na zasadzie popularnej klapki, która domykała sie gdy temperatura wody wzrastała, zaletą była prostota i brak potrzeby podłączenia instalacji elektrycznej, wadą była niska spalalność opału (dużo flotu w popiele) nagminne przegrzewanie lub niedogrzewanie domu - ustawiona temperatura na piecu - 60C czasem byla za wysoka- w cieple dni, a czasem za niska w dni wyjatkowo mroźne. Nie było mozliwe aby piec utrzymywał temperature przez całą noc.
Kupiłem wiec dmuchawę stalową z klapką i silnikiem indukcyjnym, takiego samego typu jak przy pompce wody w pralce (znajomi wiedzą dlaczego

)
Dmuchawa dopasowana do mojego pieca to:
Ewmar Ness RV14R

kupilem ja tu:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3393842Nietypowo rozwiązałem problem sterowania, nie kupiłem sterownika napiecowego jak maja wszyscy bo utrzymywanie stalej temperatury na piecu ma sens tylko wtedy gdy przy grzejnikach mamy zawory termostatyczne utrzymujace zadana temperature w pomieszczeniu - takie rozwiazanie jest prawie idealne ale bez sensowne u mnie gdzie połowa instalacji to stare grzejniki żeliwne. Po przejrzeniu milionów sterowników i regulatorów zdecydowałem sie na najtańszy z nich:
Grasslin Thermio 103

kupilem go tu:
http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=4786523Opis i schemat poniżej w załączniku (dla zalogowanych)
Termostat ten trzeba podłączyć 3-przewodowo, czyli podłączamy pełne zasilanie 220V- L oraz N a trzecim przewodem jest wyjście.
Jako że termostaty bimetaliczne maja dużą histereze czyli temperatura załączenia i wyłączenia różni sie o conajmniej 3 C ( np zalącza sie przy 20C a wyłącza przy 23C) co jest niewskazane w regulacji temperatury w pokoju, w modelu tym w chwili zwarcia styku zaczyna grzać rezystor umieszczony w pobliżu bimetalu co powoduje iż temperatura potrzebna do rozłączenia styku spada i histereza wynosi ok 0.5 C co jest idealne

do dodatkowych zalet należą: niewrażliwośc na pioruny (u nas nie jedna elektronika siadła z tego powodu), prosta budowa, możliwośc blokady pokrętła dla temperatury maksymalnej i minimalnej
. Termostat ten można też zastosować w istniejacych instalacjach z regulacją temperatury wody na piecu wpinajac go szeregowo z dmuchawą a temperature na piecu podnosząc do 70 - 80 C.
Taki sposób regulacji dmuchawy ma szereg zalet:
- temperatura w pokoju jest utrzymywana na stałym poziomie bez względu na to jaka jest temperatura wody w kaloryferach
- bardzo łatwo można obniżyć chwilowo temperaturę w domu przekręcajac pokrętło np w nocy lub gdy sie wychodzi z domu.
- piec grzeje w następujacy sposob:
- temperatura spada poniżej zadanej (ok raz na godzine przy 5 stopniach na zewnątrz): włącza sie dmuchawa podgrzewając wodę w kaloryferach do ok 70 C
- temperatura jest zadana lub wyższa: dmuchawa wyłącza się.
co powoduje znaczną oszczędność opału: przykładam "do pełna" wieczorem nastepny raz po południu.
- znikome ilości popiołu

Są też małe wady:
- wietrzenie pokoju a termostatem spowoduje obniżenie temperatury co spowoduje grzanie we wszystkich pokojach - należy pamiętac o obniżeniu temperatury na termostacie na czas wietrzenia
- należy szeregowo z dmuchawa zamontować termostat temperatury wody np pralkowy 70C i który wyłączy dmuchawę gdy temperatura wody wzrośnie powyżej 90 C może sie to stać gdy ktoś otworzy okno w pokoju z termostatem a nie zmniejszy temperatury na nim.
znam to z autopsji

To Tyle
Wszystkim polecam i służę pomocą